Wijkleerbedrijf Hoornbeeck College nu al begrip in Goes-Oost

GOES – Het wijkleerbedrijf Goes-Oost is pas een paar weken geopend, maar bewoners van de wijk weten het goed te vinden. “Het gaat boven verwachting”, zegt Miriam Hoogerland, één van de begeleiders van de studenten dienstverlening van het Hoornbeeck College.

Voor Esmee Boone uit Borssele is de dag dat ze voor wijkleerbedrijf werkt ‘de leukste dag van de week’. “In het begin snapte ik niet goed wat de bedoeling was, maar nu weet ik precies wat ik moet doen”, legt ze uit, terwijl ze het hondje van een mevrouw in de Nachtegaallaan in Goes uitlaat.

De oudere mevrouw heeft onlangs een nieuwe heup gekregen en voor het uitlaten de hulp ingeroepen van het wijkleerbedrijf. “Ik laat nu het hondje van deze bewoner uit, maar ga straks boodschappen halen met iemand anders en vanmiddag zit ik in Rehoboth, bij een oudere man. Met hem praat ik veel over vroeger, we wandelen wat en doen spelletjes. Het is afwisselend en uitdagend werk, ik zit niet in de schoolbanken en krijg veel verantwoordelijkheid. Daar leer ik veel van.”

Wijkcentrum

Met twee handen vol klasgenoten is Esmee de dag begonnen in wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg. Daar beginnen de studenten op dinsdag en donderdag aan hun werkdag.

Er is een gezamenlijke opening waarna iedereen alleen of met zijn tweeën op pad gaat. Esmee heeft aangegeven het liefste met en voor ouderen te werken, anderen steken liever hun handen uit de mouwen op de kinderopvang, die is te vinden in het wijkgebouw, en weer anderen maakt het niet zoveel uit. “We willen dat onze studenten veel individuele contacten hebben. Dat is de bedoeling van het werk. Het is bovendien het leerzaamst voor onze studenten”, zegt docente Janneke de Kok.

Intakes

Net als haar studenten is ze enthousiast over het wijkleerbedrijf dat in slechts een paar maanden vorm heeft gekregen. “Het is ongelooflijk druk. We hebben er zelfs aan gedacht om even geen nieuwe hulpvragen meer aan te nemen. Anders kunnen we het straks niet meer aan. Maar eigenlijk wil je dat niet.” Ze vindt het goed dat het Hoornbeeck College zich laat zien in de wijk en dat studenten de vaak oudere bewoners helpen.

Koffie

Dat helpen kan ook een praatje zijn. Marisha Bareman schuift bijvoorbeeld al een paar weken aan bij de koffieochtenden in de Vredeskerk, op een steenworp afstand van het Hoornbeeck College. Naast het schenken van kopjes koffie en thee knoopt ze gesprekjes aan met de ongeveer vijftien aanwezigen. “Er zijn veel alleenstaanden in deze wijk en zij vinden het leuk om elkaar te zien en in gesprek te gaan. We praten over vroeger, maar ook over het heden, over van alles eigenlijk. In het begin vond ik het moeilijk, maar nu niet meer. Ik heb geleerd om gesprekken te beginnen en te voeren. Dat kan nog steeds lastig zijn, omdat de ene spraakzamer is dan de andere.”

Telefoon

Het wijkleerbedrijf Goes-Oost is te vinden in wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg. Bewoners van de wijk die hulp nodig hebben kunnen bellen met 06-28221870 of een mailtje sturen naar wlbgoes-oost@hoornbeeck.nl.

Meer informatie is te vinden op www.wijkleerbedrijfgoes-oost.com.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: