Poetsen, wandelen of een praatje maken: studenten bieden de helpende hand in Goes-Oost

ma 21 jan. 2019 |tekst Rob Paardekam | PZC

GOES – Een half jaar na de start kan het Wijkleerbedrijf Goes-Oost een succes worden genoemd. Hoewel. Het is maar hoe je het bekijkt. ,,Het zou eigenlijk beter zijn als we niet nodig waren.”

“Kom binnen!” Goedgemutst opent Ank Tazelaar (69) deze maandag de voordeur van haar woning in de Marijkestraat in Goes. Binnen is Kim Wondergem (16) aan het schoonmaken. De studente van het Hoornbeeck College in Goes gaat elke maandagmiddag een paar uurtjes bij Ank en haar man Jack (73) langs om te helpen in de huishouding. Het gaat Ank zelf allemaal niet meer zo gemakkelijk af. Ze kreeg een terugval door het breken van haar pink en bovendien durft ze het keukentrapje niet meer op. ,,Ik word snel duizelig.”

Weekmarkt

Hoewel Jack helpt waar hij kan, besloot het echtpaar de hulp van het Wijkleerbedrijf Goes-Oost in te roepen. Met veel plezier komt Kim nu elke maandag een paar uurtjes de handen uit de mouwen steken. ,,Het klikte meteen”, zegt de studente. En er wordt heus niet alleen maar gepoetst. Gezellig een praatje maken, hoort er ook bij. ,,We zijn ook een keer samen naar de stad gegaan om groenten te kopen”, vertelt Ank, die zich altijd verheugt op de bezoekjes van Kim. ,,Daarna hebben we bij De Landbouw lekkere chocolademelk gedronken. Dat moet ook een keer kunnen, toch?”

Het Wijkleerbedrijf is opgezet door het Hoornbeeck College. Daar merkten ze dat het steeds lastiger werd om stageplaatsen te vinden voor met name de studenten van de opleiding dienstverlening. Nu kunnen ze terecht bij het Wijkleerbedrijf. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want ook hulpbehoevende inwoners van Goes-Oost (de wijk waarin de school ligt) zijn ermee geholpen. Vanuit hun uitvalsbasis in wijkcentrum Jan Ligthart gaan de studenten inmiddels bij meer dan dertig adressen langs om onder meer licht huishoudelijk werk te verrichten, een wandeling met de bewoner te maken, boodschappen te doen, een spelletjes te spelen of simpelweg een praatje te maken.
,,Allemaal zaken waar de medewerkers van de thuiszorg vaak niet aan toekomen”, zegt Janneke de Kok, één van de coördinatoren. ,,Zij hebben meestal maar net genoeg tijd om iemand uit bed te halen en in de stoel te zetten.” Hoewel het Wijkleerbedrijf goed uit de startblokken is gekomen, gebruikt Janneke het woord succes liever niet. ,,Eigenlijk zou het beter zijn als we niet nodig waren”, vindt ze. ,,Maar ik heb gemerkt dat er veel problematiek is in de wijk.”

Preventie

Arie Westerhuis, woonachtig in een appartement aan de Amalialaan, krijgt deze maandag weer bezoek van de studenten Nadine Zuidweg en Ellen Rottier. Ze zijn er vooral om een praatje te maken. De dementerende Goesenaar geniet duidelijk van de aandacht. Hij zit op zijn praatstoel en vertelt onder meer over zijn tijd als leraar. De twee studentes luisteren aandachtig. ,,Je zou onze aanwezigheid een soort preventie kunnen noemen”, legt Ellen uit. ,,We kijken of het nog goed gaat met meneer. Als we ergens zorgen over hebben, kunnen we dat melden aan bijvoorbeeld de thuiszorg.”

De gemeente Goes beloonde het Wijkleerbedrijf onlangs met een subsidie van 60.000 euro. Burgemeester en wethouders vinden het een waardevolle voorziening voor de wijk, onder meer vanwege de bestrijding van eenzaamheid en de ontlasting van mantelzorgers.

Geef een reactie