Eerste jaar wijkleerbedrijf Goes-Oost boven verwachting

20190905-WijkleerbedrijfGoesOost

Vr 13 sep. 2019 | Tekst Eugene de Kok | Internetbode

GOES – Het wijkleerbedrijf in Goes-Oost bestaat één jaar. Dertig studenten van het Hoornbeeck College hebben stage gelopen bij het bedrijf. Zij hebben meer dan vijftig mensen in de wijk geholpen of ondersteund.

De dertig studenten leverden 5970 klokuren aan ondersteuning in de wijk. Die ondersteuning liep uiteen van het helpen van een 93-jarige dementerende man bij het lopen van zijn eettafel naar zijn stoel tot het helpen bij het schoonmaken van het huis van een zieke, vermoeide vrouw tot bezoekjes aan een echtpaar dat in een sociaal isolement leeft. “Ze komen nu regelmatig in het wijkgebouw Jan Ligthart voor een bakje koffie”, staat in de evaluatie. “Het wijkleerbedrijf heeft daarbij drempelverlagend gewerkt.”

Volgens opleidingsmanager Johnny Lukasse van het Hoornbeeck College is het eerste jaar succesvol verlopen.

Behoefte

De school kreeg een subsidie van de gemeente Goes en een bijdrage van het Oranje Fonds, maar betaalt zelf een groot deel van de kosten. “We vinden het passen bij de identiteit van onze school. Daarom doen we het. En er blijkt echt behoefte in de wijk te zijn aan deze vormen van ondersteuning”, zegt hij. “Sinds we zijn begonnen worden we voortdurend gebeld door mensen uit de wijk. Dat is boven verwachting. Bovendien hebben de meeste studenten er veel van geleerd.”

De school gaat dit jaar op dezelfde manier door met het wijkleerbedrijf.

Helpende studenten zijn een schot in de roos in Goes-Oost

Foto team wlbMa 26 aug. 2019 | Tekst Rob Paardekam | PZC

GOES – Ruim 50 inwoners van Goes-Oost hebben het afgelopen jaar ondersteuning gekregen van leerlingen van het Hoornbeeck College. Daarmee kan het wijkleerbedrijf van de school een succes worden genoemd. ,,We gaan er zeker mee door”, zegt opleidingsmanager welzijn Johnny Lukasse.

De MBO-school heeft het wijkleerbedrijf in eerste instantie opgezet omdat het steeds lastiger werd stageplaatsen te vinden voor met name de studenten van de opleiding dienstverlening. Nu kunnen ze stage lopen bij het wijkleerbedrijf, dat als aparte stichting opereert. De jongens en (vooral) meiden gaan langs bij hulpbehoevende mensen uit de wijk, bijvoorbeeld om een boodschap te doen, een spelletje te spelen of simpelweg een praatje te maken. ,,Van alle keren dat er een beroep op ons is gedaan, was eenzaamheid het vaakst de reden”, weet Lukasse. Hij benadrukt dat de leerlingen er niet zijn om ‘echte’ zorgtaken uit te voeren. Ze doen geen steunkousen aan en maken niet het hele huis schoon. ,,Maar een keertje samen met de bewoner de koelkast schoonmaken, om maar eens iets te noemen, kan best.”

Pleinvrees

Hoewel de studenten vaak bij ouderen over de vloer kwamen, is dat zeker niet de enige doelgroep. Zo benaderde een vijftiger het wijkleerbedrijf, omdat hij pleinvrees heeft en graag eens met iemand de straat op wilde gaan. Nu durft hij dat soms al alleen. Een vrouw van in de dertig, die vanwege vermoeidheidsklachten haar zorgbehoevende zoon niet de aandacht kon geven die hij verdiende, werd ook geholpen. Een student gaat wekelijks een keer op pad met de jongen. Een echtpaar met vijf kinderen en een tweeling op komst kon ook op steun rekenen. Een student vermaakte regelmatig de vijf kinderen, zodat de zwangere en vermoeide vrouw kon rusten. Lukasse zegt trots te zijn op de resultaten van het eerste jaar van het wijkleerbedrijf. Dertig leerlingen zijn in totaal een kleine zesduizend uur actief geweest. ,,We hebben echt iets betekend voor de inwoners. En voor onze studenten was het een leerzame ervaring.”

Vaste waarde

Als het aan de opleidingsmanager ligt, wordt het wijkleerbedrijf een vaste waarde in Goes-Oost, de wijk waarin het Hoornbeeck College ligt. Ook dit schooljaar trekken studenten de wijk in vanuit wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg, dat als uitvalsbasis fungeert. De gemeente beloonde het initiatief vorig jaar met 60.000 euro, het Oranjefonds gaf 15.000 euro. Dat geld is na dit schooljaar waarschijnlijk op. ,,Als er daarna geen externe middelen meer beschikbaar zijn, gaan we het als school waarschijnlijk helemaal zelf financieren”, zegt Lukasse.

Meer informatie is te vinden op de website van het wijkleerbedrijf.

Tijdelijk gesloten in verband met zomervakantie

Wijkleerbedrijf Goes-Oost is alweer bijna een jaar actief in de wijk. We kijken terug op een mooi schooljaar waarin we de wijk steeds beter hebben leren kennen. Bewoners en instellingen: hartelijk dank voor uw betrokkenheid in het afgelopen jaar!

Het einde van een schooljaar is het startpunt van een periode van vakantie. Het wijkleerbedrijf is gesloten van maandag 1 juli tot en met vrijdag 23 augustus. Vanaf maandag 26 augustus kunt u ons weer bereiken via telefoonnummer 06 – 28 22 18 70 of per mail via wlbgoes-oost@hoornbeeck.nl.

Voor nu wensen wij u een goede zomer toe!

Onverwachtse ontmoeting leidt tot nieuw contact

Benieuwd hoe het uitdelen van kerststollen in de wijk kan leiden tot een nieuwe cliët voor het wijkleerbedrijf?

“Met elkaar hebben we kerststollen en kerstkaarten rondgebracht in de wijk. De straten waren verdeeld; elk groepje studenten had een eigen straat. Op twee huizen na was er niemand thuis, erg jammer! We moesten toch alle huizen langs, dus met veel tegenzin gingen we aan een nieuwe rij beginnen. Na vier huizen kwamen we bij een mevrouw die heel blij was met onze komst! Ze was geïnteresseerd in het wijkleerbedrijf, maar wist er nog niet veel van af. We zijn dus even naar binnen gegaan om haar wat te vertellen. Ondertussen ging mevrouw een lekker bakje koffie zetten en koekjes op een schoteltje leggen. Terwijl wij aan het wachten waren op de koffie kwam één van onze docenten langs, mevrouw Hoogerland. We klopten op het raam en wenkten dat ze ook naar binnen moest komen. Fijn dat ze kwam en gezellig een bakje koffie dronk met ons! Nadat de mevrouw al haar vragen had gesteld en wij ons verhaal hadden verteld, zijn we weggegaan met de belofte dat we een dag voor haar verjaardag een taart zouden komen bakken. Nu, enkele weken later, is ze ook een cliënt van het wijkleerbedrijf geworden! Hoe leuk is het dat we door een kerststollenactie een mevrouw goed kunnen helpen en haar blij kunnen maken!”

Student Dienstverlening

15.000 euro voor wijkleerbedrijf Goes-Oost

Di 26 feb. | Tekst Eugene de Kok | Internetbode

GOES – Het wijkleerbedrijf Goes-Oost heeft een subsidie van 15.000 euro gekregen van het Oranje Fonds.

Het wijkleerbedrijf bestaat sinds augustus vorig jaar en is een initiatief van het Hoornbeeck College.

Studenten van de afdeling dienstverlening en welzijn voeren werkzaamheden uit in Goes-Oost. Ze helpen bijvoorbeeld ouderen met het doen van boodschappen, maken een praatje met alleenstaanden, lappen ramen bij mensen die dat even zelf niet kunnen en ondersteunen activiteiten.

Uitvalsbasis

De studenten komen ’s ochtends en ’s middags bij elkaar in wijkgebouw Jan Ligthart, de uitvalsbasis van het wijkleerbedrijf. Verder gaan ze zelfstandig de wijk in.

Samenhang

Volgens het Hoornbeeck College maken de studenten kennis met de praktijk en helpen ze bovendien ouderen in de wijk. “Het is goed voor de sociale samenhang. Jong en oud ontmoeten elkaar”, zegt Johnny Lukasse van de mbo-school.

Bewoners die hulp willen, kunnen bellen met 06-28221870 of wlbgoes-oost@hoornbeeck.nl.

Poetsen, wandelen of een praatje maken: studenten bieden de helpende hand in Goes-Oost

ma 21 jan. 2019 |tekst Rob Paardekam | PZC

GOES – Een half jaar na de start kan het Wijkleerbedrijf Goes-Oost een succes worden genoemd. Hoewel. Het is maar hoe je het bekijkt. ,,Het zou eigenlijk beter zijn als we niet nodig waren.”

“Kom binnen!” Goedgemutst opent Ank Tazelaar (69) deze maandag de voordeur van haar woning in de Marijkestraat in Goes. Binnen is Kim Wondergem (16) aan het schoonmaken. De studente van het Hoornbeeck College in Goes gaat elke maandagmiddag een paar uurtjes bij Ank en haar man Jack (73) langs om te helpen in de huishouding. Het gaat Ank zelf allemaal niet meer zo gemakkelijk af. Ze kreeg een terugval door het breken van haar pink en bovendien durft ze het keukentrapje niet meer op. ,,Ik word snel duizelig.”

Weekmarkt

Hoewel Jack helpt waar hij kan, besloot het echtpaar de hulp van het Wijkleerbedrijf Goes-Oost in te roepen. Met veel plezier komt Kim nu elke maandag een paar uurtjes de handen uit de mouwen steken. ,,Het klikte meteen”, zegt de studente. En er wordt heus niet alleen maar gepoetst. Gezellig een praatje maken, hoort er ook bij. ,,We zijn ook een keer samen naar de stad gegaan om groenten te kopen”, vertelt Ank, die zich altijd verheugt op de bezoekjes van Kim. ,,Daarna hebben we bij De Landbouw lekkere chocolademelk gedronken. Dat moet ook een keer kunnen, toch?”

Het Wijkleerbedrijf is opgezet door het Hoornbeeck College. Daar merkten ze dat het steeds lastiger werd om stageplaatsen te vinden voor met name de studenten van de opleiding dienstverlening. Nu kunnen ze terecht bij het Wijkleerbedrijf. Maar het mes snijdt aan twee kanten, want ook hulpbehoevende inwoners van Goes-Oost (de wijk waarin de school ligt) zijn ermee geholpen. Vanuit hun uitvalsbasis in wijkcentrum Jan Ligthart gaan de studenten inmiddels bij meer dan dertig adressen langs om onder meer licht huishoudelijk werk te verrichten, een wandeling met de bewoner te maken, boodschappen te doen, een spelletjes te spelen of simpelweg een praatje te maken.
,,Allemaal zaken waar de medewerkers van de thuiszorg vaak niet aan toekomen”, zegt Janneke de Kok, één van de coördinatoren. ,,Zij hebben meestal maar net genoeg tijd om iemand uit bed te halen en in de stoel te zetten.” Hoewel het Wijkleerbedrijf goed uit de startblokken is gekomen, gebruikt Janneke het woord succes liever niet. ,,Eigenlijk zou het beter zijn als we niet nodig waren”, vindt ze. ,,Maar ik heb gemerkt dat er veel problematiek is in de wijk.”

Preventie

Arie Westerhuis, woonachtig in een appartement aan de Amalialaan, krijgt deze maandag weer bezoek van de studenten Nadine Zuidweg en Ellen Rottier. Ze zijn er vooral om een praatje te maken. De dementerende Goesenaar geniet duidelijk van de aandacht. Hij zit op zijn praatstoel en vertelt onder meer over zijn tijd als leraar. De twee studentes luisteren aandachtig. ,,Je zou onze aanwezigheid een soort preventie kunnen noemen”, legt Ellen uit. ,,We kijken of het nog goed gaat met meneer. Als we ergens zorgen over hebben, kunnen we dat melden aan bijvoorbeeld de thuiszorg.”

De gemeente Goes beloonde het Wijkleerbedrijf onlangs met een subsidie van 60.000 euro. Burgemeester en wethouders vinden het een waardevolle voorziening voor de wijk, onder meer vanwege de bestrijding van eenzaamheid en de ontlasting van mantelzorgers.

Subsidie van 60.000 euro voor wijkleerbedrijf Goes-Oost

Do 17 jan. | Tekst Eugene de Kok | Internetbode

GOES – Het wijkleerbedrijf in Goes-Oost krijgt een startsubsidie van 60.000 euro.

“Een eenmalig bedrag”, zegt wethouder André van der Reest van de gemeente Goes.

Het wijkleerbedrijf is een initiatief van het Hoornbeeck College, maar staat daar verder los van. Het is in augustus geopend.

Simpel

De mbo-school laat studenten zorg- en welzijnstaken uitvoeren bij en voor bewoners van Goes-Oost. “Het gaat om simpele diensten, zoals het uitlaten van een hondje, het maken van een praatje of het doen van een boodschap”, legt Van der Reest uit aan Omroep Zeeland.

Zelfstandig

Bewoners kunnen vragen om hulp. Het wijkleerbedrijf houdt kantoor in wijkcentrum Jan Ligthart in de Bergweg. Naast het duidelijk onderwijsdoel en dat het de arbeidsmarkt dient, heeft het echt een functie in de wijk. De studenten voeren taken uit die er anders snel bij inschieten. Mensen kunnen daardoor langer zelfstandig blijven wonen, ze vereenzamen niet, mantelzorgers worden ontlast en het is goed voor de sociale samenhang. Jong en oud ontmoet elkaar.

Wijkleerbedrijf Goes-Oost is niet het eerste in de gemeente. Goes-Zuid heeft al jaren Wel-Zo Actief. Daaraan heeft Scalda zich verbonden.

Onze studenten aan het woord!

Benieuwd naar de ervaringen van onze studenten en nieuws over onze herkenbaarheid?

“De afgelopen weken is er weer hard gewerkt in het wijkleerbedrijf Goes-Oost. Als studenten gaan we in de wijk langs bij mensen om ze een helpende hand te bieden. Het is erg fijn om hen te kunnen helpen en gezellig een praatje te maken. De mensen zelf vinden het ook heel fijn als we langskomen! En, mooi nieuws: sinds een aantal weken kunt u ons nog beter herkennen in de wijk vanwege de bedrijfskleding die is aangeschaft. We zijn hier zelf erg blij mee en krijgen ook positieve reacties van allerlei mensen, fijn. Wilt u ook een helpende hand? Meld u dan aan, wij komen er aan!”

Wijkleerbedrijf Hoornbeeck College nu al begrip in Goes-Oost

GOES – Het wijkleerbedrijf Goes-Oost is pas een paar weken geopend, maar bewoners van de wijk weten het goed te vinden. “Het gaat boven verwachting”, zegt Miriam Hoogerland, één van de begeleiders van de studenten dienstverlening van het Hoornbeeck College.

Voor Esmee Boone uit Borssele is de dag dat ze voor wijkleerbedrijf werkt ‘de leukste dag van de week’. “In het begin snapte ik niet goed wat de bedoeling was, maar nu weet ik precies wat ik moet doen”, legt ze uit, terwijl ze het hondje van een mevrouw in de Nachtegaallaan in Goes uitlaat.

De oudere mevrouw heeft onlangs een nieuwe heup gekregen en voor het uitlaten de hulp ingeroepen van het wijkleerbedrijf. “Ik laat nu het hondje van deze bewoner uit, maar ga straks boodschappen halen met iemand anders en vanmiddag zit ik in Rehoboth, bij een oudere man. Met hem praat ik veel over vroeger, we wandelen wat en doen spelletjes. Het is afwisselend en uitdagend werk, ik zit niet in de schoolbanken en krijg veel verantwoordelijkheid. Daar leer ik veel van.”

Wijkcentrum

Met twee handen vol klasgenoten is Esmee de dag begonnen in wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg. Daar beginnen de studenten op dinsdag en donderdag aan hun werkdag.

Er is een gezamenlijke opening waarna iedereen alleen of met zijn tweeën op pad gaat. Esmee heeft aangegeven het liefste met en voor ouderen te werken, anderen steken liever hun handen uit de mouwen op de kinderopvang, die is te vinden in het wijkgebouw, en weer anderen maakt het niet zoveel uit. “We willen dat onze studenten veel individuele contacten hebben. Dat is de bedoeling van het werk. Het is bovendien het leerzaamst voor onze studenten”, zegt docente Janneke de Kok.

Intakes

Net als haar studenten is ze enthousiast over het wijkleerbedrijf dat in slechts een paar maanden vorm heeft gekregen. “Het is ongelooflijk druk. We hebben er zelfs aan gedacht om even geen nieuwe hulpvragen meer aan te nemen. Anders kunnen we het straks niet meer aan. Maar eigenlijk wil je dat niet.” Ze vindt het goed dat het Hoornbeeck College zich laat zien in de wijk en dat studenten de vaak oudere bewoners helpen.

Koffie

Dat helpen kan ook een praatje zijn. Marisha Bareman schuift bijvoorbeeld al een paar weken aan bij de koffieochtenden in de Vredeskerk, op een steenworp afstand van het Hoornbeeck College. Naast het schenken van kopjes koffie en thee knoopt ze gesprekjes aan met de ongeveer vijftien aanwezigen. “Er zijn veel alleenstaanden in deze wijk en zij vinden het leuk om elkaar te zien en in gesprek te gaan. We praten over vroeger, maar ook over het heden, over van alles eigenlijk. In het begin vond ik het moeilijk, maar nu niet meer. Ik heb geleerd om gesprekken te beginnen en te voeren. Dat kan nog steeds lastig zijn, omdat de ene spraakzamer is dan de andere.”

Telefoon

Het wijkleerbedrijf Goes-Oost is te vinden in wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg. Bewoners van de wijk die hulp nodig hebben kunnen bellen met 06-28221870 of een mailtje sturen naar wlbgoes-oost@hoornbeeck.nl.

Meer informatie is te vinden op www.wijkleerbedrijfgoes-oost.com.