Helpende studenten zijn een schot in de roos in Goes-Oost

Foto team wlbMa 26 aug. 2019 | Tekst Rob Paardekam | PZC

GOES – Ruim 50 inwoners van Goes-Oost hebben het afgelopen jaar ondersteuning gekregen van leerlingen van het Hoornbeeck College. Daarmee kan het wijkleerbedrijf van de school een succes worden genoemd. ,,We gaan er zeker mee door”, zegt opleidingsmanager welzijn Johnny Lukasse.

De MBO-school heeft het wijkleerbedrijf in eerste instantie opgezet omdat het steeds lastiger werd stageplaatsen te vinden voor met name de studenten van de opleiding dienstverlening. Nu kunnen ze stage lopen bij het wijkleerbedrijf, dat als aparte stichting opereert. De jongens en (vooral) meiden gaan langs bij hulpbehoevende mensen uit de wijk, bijvoorbeeld om een boodschap te doen, een spelletje te spelen of simpelweg een praatje te maken. ,,Van alle keren dat er een beroep op ons is gedaan, was eenzaamheid het vaakst de reden”, weet Lukasse. Hij benadrukt dat de leerlingen er niet zijn om ‘echte’ zorgtaken uit te voeren. Ze doen geen steunkousen aan en maken niet het hele huis schoon. ,,Maar een keertje samen met de bewoner de koelkast schoonmaken, om maar eens iets te noemen, kan best.”

Pleinvrees

Hoewel de studenten vaak bij ouderen over de vloer kwamen, is dat zeker niet de enige doelgroep. Zo benaderde een vijftiger het wijkleerbedrijf, omdat hij pleinvrees heeft en graag eens met iemand de straat op wilde gaan. Nu durft hij dat soms al alleen. Een vrouw van in de dertig, die vanwege vermoeidheidsklachten haar zorgbehoevende zoon niet de aandacht kon geven die hij verdiende, werd ook geholpen. Een student gaat wekelijks een keer op pad met de jongen. Een echtpaar met vijf kinderen en een tweeling op komst kon ook op steun rekenen. Een student vermaakte regelmatig de vijf kinderen, zodat de zwangere en vermoeide vrouw kon rusten. Lukasse zegt trots te zijn op de resultaten van het eerste jaar van het wijkleerbedrijf. Dertig leerlingen zijn in totaal een kleine zesduizend uur actief geweest. ,,We hebben echt iets betekend voor de inwoners. En voor onze studenten was het een leerzame ervaring.”

Vaste waarde

Als het aan de opleidingsmanager ligt, wordt het wijkleerbedrijf een vaste waarde in Goes-Oost, de wijk waarin het Hoornbeeck College ligt. Ook dit schooljaar trekken studenten de wijk in vanuit wijkcentrum Jan Ligthart aan de Bergweg, dat als uitvalsbasis fungeert. De gemeente beloonde het initiatief vorig jaar met 60.000 euro, het Oranjefonds gaf 15.000 euro. Dat geld is na dit schooljaar waarschijnlijk op. ,,Als er daarna geen externe middelen meer beschikbaar zijn, gaan we het als school waarschijnlijk helemaal zelf financieren”, zegt Lukasse.

Meer informatie is te vinden op de website van het wijkleerbedrijf.

Geef een reactie